Mudahnya Pemasaran Email

why-your-businesses-should-embrace-email-marketing

Apakah itu pemasaran email?

Biar saya terangkan secara ringkas ok :)

Pemasaran email ialah pemasaran yang menggunakan email sebagai medium komunikasi antara anda dengan prospek anda.

Pernah tak anda terima email dari seseorang atau dari syarikat yang anda kenal?

Contohnya saya sendiri..

Mungkin anda pernah terima email dari saya sebelum ini..

Biasanya kalau saya hantar email saya akan letak link ke blog saya apabila saya ada melakukan posting baru di blog.. dengan demikian traffik yang datang ke blog saya akan meningkat..

ya.. itu antara cara saya.. saya gunakan email untuk meningkatkan traffik blog saya.

Selain itu saya juga akan memberikan special offer kepada subcriber saya seperti diskaun 50% untuk produk saya dan lain-lain lagi..

Persoalan sekarang kenapa mahu gunakan pemasaran email?

  •  lebih efektif berbanding pemasaran yang lain

  •  boleh diautomasikan dengan menggunakan alat yang betul

  •  boleh dilakukan berkali-kali

  • Kos yang lebih murah berbanding pemasaran berbayar yang lain

Ada banyak lagi faktor tapi 4 ini sahaja sudah cukup untuk membuatkan ramai marketer berlumba-lumba menggunakan kaedah ini..

Anda bila lagi?

Tapi bagaimana pemasaran email ini mahu dilaksanakan seterusnya membantu dalam meningkatkan keuntungan untuk perniagaan anda?

Pertama: Anda mesti lah sediakan “sesuatu” yang boleh diberikan percuma kepada bakal prospek anda yang memberikan anda maklumat email mereka

Kedua :  Anda mesti menggunakan sistem penghantaran email yang berkualiti seperti getresponse boleh rujuk link ini ( http://zyan.my/email )

Ketiga : Anda mesti mempunyai halaman yang boleh digunakan untuk mengumpul database email ini, contohnya saya ada menggunakan blog sebagai landing page untuk mengumpul database email ini, boleh lihat contoh disini : http://zyan.my/percuma

keempat: Anda perlu bina hubungan dengan subcribers anda dengan berikan tips tips yang berguna melalui email.Buat mereka merasakan yang anda seperti seorang kawan dan bukannya seperti seorang penjual…

kelima: Tak lama kemudian apabila mereka sudah pun serasi dengan anda, boleh lah anda mulakan kempen promosi melalui email..

Jika diperhatikan sepertinya agak mudah untuk diaplikasikan namun masih ramai yang tak mampu nak kekal dalam pemasaran email ini antara faktornya ialah:

  1. Tidak merancangan kempen dengan betul

  2. Tidak mempu membayar yuran autoresponder setiap bulan

  3. Gagal menjual, list yang dikumpul tidak berkualiti

  4. Tidak menjalinkan hubungan yang baik dengan list

Untuk mengatasi beberapa masalah diatas sebenarnya anda perlukan perancangan yang teliti sebelum bermula..

Contohnya..

Anda mestilah sudah siap menulis email yang perlu dihantar kepada bakal prospek anda sebelum mendaftar mana-mana akaun autoresponder.. supaya selepas sahaja anda mendaftar anda hanya tinggal copy & paste sahaja dan kempen anda sudah pun berjalan..

Kebanyakan yang gagal dalam pemasaran email sebab dia tidak merancang dengan betul, setiap bulan duit habis dibelanjakan untuk yuran autoresponder tetapi database yang dikumpul tidak boleh menghasilkan wang..

Selain itu saya lihat ramai yang bermasalah dari segi teknikal contohnya:

Tidak tahu mendaftar domain & hosting

Tidak tahu membina landing page iaitu halaman untuk mengumpul database email ini

Oleh sebab itu saya ada sediakan satu sistem yang dipanggil sistem email fb tab, sistem ini bertujuan untuk membantu golongan yang bermasalah dari segi teknikal atau pun mahu kurangkan kos pengeluaran bagi tujuan pemasaran email ini.

Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sistem ini, boleh layari >>   http://zyan.my/email-fb 

Anda Perlukan Momentum!

Disebabkan blog ini lebih sebulan tidak update..

Hari ini saya nak kongsikan mengenai topik momentum ..

Kalau anda nak jadi seorang blogger yang serius , yang menjana pendapatan dari blog dengan lumayan, anda mestilah seorang yang rajin update blog, bukan update sekali lepas sebulan baru nak update lagi  ( contohnya saya la ni :D ) .

Blog ini mempunyai pelawat yang setia tetapi pemilik blog ini tidak serius dalam menguruskan blog beliau :D . Kesannya pelawat makin kurang.. dari 500k rank alexa kini lepas sebulan meningkat jadi 1 juta.. makin tinggi rank di alexa bermakna makin rendah jumlah pelawat.

Ok sekarang kita sambung apa itu momentum?

Ada yang berpendapat momentum ini sama dengan semangat.. ye macam sama tapi tak serupa..

Sebab nak semangat pun kena ada momentum… kalau tiada momentum semangat tu sekejap sahaja.

Pernah tak anda datang seminar rasa bersemangat , lepas balik dari seminar 3-4 hari kemudian semangat anda tu dah hilang. Pernah tak?

Antara sebabnya ialah anda TIADA MOMENTUM!

Berapa ramai kat sini yang beli ebook, beli video panduan, datang seminar, datang workshop, berguru dengan orang ini orang itu, tapi lepas seminggu lepas sebulan malah selepas bertahun-tahun..  hidup  masih sama seperti sebelum beli panduan atau dtg mana-mana seminar lagi..

Lagi sekali sebabnya ialah tiada momentum untuk terus berusaha!

Saya perhatikan orang-orang yang berjaya ini mereka ada momentum! Ibarat peluru berpandu yang sudah dilancarkan dan terus bergerak dengan sangat laju menuju sasaran..

Persoalan sekarang bagaimana untuk anda wujudkan momentum dalam diri anda?

Supaya matlamat anda tercapai! Supaya kehidupan anda lebih cepat berubah dari pelbagai aspek.. Lebih baik dari sebelum ini. ?

Jawapan yang saya berikan ini adalah berbentuk sedikit peribadi dan bagi anda yang terkesan mungkin akan menitiskan air mata.. ini yang saya pelajari dalam program IMKK..

Jawapan  : Untuk mewujudkan momentum supaya anda terus kekal berusaha sehingga berjaya ialah..

Fikirkan siapa orang yang anda paling sayang dan siapa orang yang paling anda nak lihat dia bahagia..

Ibu dan ayah anda?  Suami/isteri?  atau anak-anak anda?

Sekarang cuba fikirkan seseorang yang anda mahu lihat dia sangat bahagia.. anda sanggup buat apa sahaja asalkan dia sentiasa senyum, anda tak mahu dia menangis mengalirkan air mata apatah lagi disakiti..

Sudah? Pejamkan mata anda sekarang dan fikir sedalam-dalam..

Apa yang anda dah buat selama ini untuk bahagiakan dia?

Apa usaha anda selama ini sudah cukup?

Berapa banyak masa anda luangkan bersama dia?

Mahu tak kalau anda ada lebih banyak masa bersama dia?

Anda mesti lakukan sesuatu untuk mengubah kehidupan dia..

Buat dia lebih gembira.. lebih bahagia..

Kalau dia sakit anda nak berikan dia rawatan yang terbaik..

Kalau dia nak pergi kemana-mana anda nak berikan dia pengangkutan yang terbaik..

Kalau dia nak apa-apa anda boleh berikan yang terbaik..

Disaat usaha anda mula “down” cuba ingat insan ini & ingat semula apa tujuan anda lakukan semua ini? Kalau anda tidak lakukannya sekarang bila lagi? Masa sentiasa berjalan.. umur semakin meningkat.. mati semakin dekat.. jangan sampai anda menyesal sebab terlambat akibat dari sikap anda sendiri..

Malam ini sebelum anda tidur.. fikirkan semula apa yang saya sampaikan di blog ini..

Itu sahaja

Sekian terima kasih

Mudahnya bina perniagaan internet?

Salam hormat,

Hari ni saya agak gembira kerana diberi peluang untuk melakukan ulasan untuk satu produk yang pada saya agak ringkas tapi penulisnya berjaya menyusun kesemua kandungan dengan begitu teratur sekali..

Produk ini adalah berbentuk Ebook (Fail PDF) mempunyai 75 muka surat disertakan juga beberapa video tutorial supaya pembeli mudah faham terutama bahagian yang perlu kemahiran teknikal.

Tajuk ebook ini ialah “mudahnya bina perniagaan internet” nama penulis ebook ini pula ialah Tuan Syahmi Ahmad

Halaman jualan >> http://binaperniagaaninternet.com/specialoffer2014/

Siapakah golongan yang sesuai untuk mendapatkan produk ini?

Pada pendapat saya semua golongan yang nak memulakan perniagaan mesti dapatkan produk ini, setelah saya teliti kandungan yang dihasilkan, memang ternyata penulis menghasilkan produk ini dengan bersungguh-sungguh.

Walaupun panjangnya 75 muka surat, sedikit pun saya tidak merasa bosan membaca, ini kerana penulis ada sertakan gambar rujukan supaya mudah untuk kita fahamkan.

Sampaikan saya merasa seolah-olah menonton video tutorial sedangkan saya sedang membaca ebook!

Apa yang menariknya produk ini dengan produk-produk lain di pasaran?

KANDUNGANNYA!!

Saya sendiri terkejut, info yang dipaparkan dalam produk ini boleh dimuatkan sebanyak 75 muka surat sahaja.  Setiap perkataan yang ditaip adalah straight to the point, saya jamin sesiapa yang baca pasti terus faham!

Tinggal nak buat sahaja!

Video juga ada disertakan antaranya ialah:

1)   Cara nak edit fail html

2)   Cara design footer & header tanpa photoshop

3)   Cara hasilkan sistem pembayaran

4)   Cara upload fail ke hosting

Selain itu penulis juga ada menyediakan FACEBOOK GROUP untuk support, dalam group tersebut anda boleh mendapatkan support terus dari penulis

Preview Ruangan Download

Screen Shot 2014-03-13 at 3.00.07 PM

Preview Kandungan

Screen Shot 2014-03-13 at 2.56.11 PM

 

Video Soal Jawab bersama rakan-rakan di facebook ( Januari 2014 )

 

Salam hormat,

Terima kasih kerana masih setia menjadi pengunjung blog saya :)

Saya ada hasilkan video soal jawab bersama rakan-rakan di facebook.  Mereka tanya saya soalan lalu saya jawab dalam versi video.

Antara soalan yang diajukan ialah:

  1. Apa cara terbaik buat duit dengan adsense?

  2. Bagaimana nak dapatkan cpc yang murah dgn fb ads?

  3. Bagaimana cara terbaik promosi produk clickbank?

  4. Apa teknik promosi seo yang terbaik?

  5. Bagaimana menggunakan google planner?

  6. Apa perlu buat jika fb reject link affiliate clickbank?

  7. Bagaimana buat mailing list yg responsif?

Fuhh.. banyak lagi sebenarnya.. video ini berdurasi selama 25 minit.. agak lama juga tu tapi saya tak perasan.

Saya juga ingin memohon maaf sb video ini sy buat secara spontan jadi ada part2 yang saya tersilap contohnya di bahagian google planner tu saya sebut carian sehari.. sebenarnya carian sebulan.. bukan sehari :)

Baiklah selamat menonton ! :) semoga bermanfaat, jangan lupa klik like & share dengan yang lain-lain

 

Ikhlas

Zyan

http://pemasaranvideo.com 

Alat-alat pemasaran yang boleh digunakan (mesti bookmark)

Salam hormat, anda disarankan bookmark post ini untuk rujukan pada masa akan datang ( Ctrl + D )

updated 22 December..

Gunakan atas tanggungjawab sendiri.. jika yg berbayar pastikan bajet anda benar-benar mencukupi..  Terima kasih :)

Alat untuk kandungan

Servis Tulis Artikel Bahasa Inggeris

1) http://iwriter.com
2) http://ranking-articles.com

Article template (jika mahu menulis artikel sendiri)

1) http://jiffyarticles.com
2) http://www.writerlisamason.com/Free_Article_Templates_eBook.pdf  (free template)

Free Royalty Image

1) http://www.inmagine.com
2) http://sxc.hu
3) http://www.fotolia.com/Info/Images/FreePicsOfTheWeek

Online Video Creation

1) http://animoto.com
2) http://studio.stupeflix.com/en/

Royalty Free Music

1) http://incompetech.com/music/royalty-free/
2) http://www.royaltyfreemusic.com/free.html

Software Untuk Hasilkan Video

1) http://windows.microsoft.com/en-us/windows/get-movie-maker-download

Cara-Cara Promosi

1) Senarai Article Directory 

http://info.blogberi.com/2013/03/free-article-submission-sites-list-with.html#.Up5ovZHlIxI

2) Senarai Video Submission Directory

- http://youtube.com
https://vimeo.com
http://www.metacafe.com

3) Senarai Social Bookmarking

- http://prmsp.net
http://bizsugar.com
http://zippe.net
http://newsseed.com
http://prbookmarks.com
http://quickieclick.com
http://votetags.info
http://dzone.com
http://dekut.com

 Outsource

Keyword research

Video Creation

Content Writing

Video Distribution