Kaji Selidik : Sumber Trafik Terbaik Sepanjang 2011

Terima kasih kerana masih setia menjadi pembaca blog saya yang cantik ini walaupun tuan dia yang hensem ni jarang betul update blog kan? hehe..

Ok lah pada post kali ni saya ingin berkongsi kepada anda berkenaan sumber trafik terbaik yang pernah saya peroleh sepanjang tahun 2011 yang lepas.  Dengan hasil perkongsian ini saya harap anda dapat melihat potensi setiap trafik dengan jelas dan boleh disesuaikan dengan perniagaan yang anda jalankan terutama dari segi pemasaran.

Mungkin ada pihak yang tak berapa nak setuju dengan apa yang saya sampaikan dibawah. Perlu diingat bahawa ini adalah hasil dari kaji selidik dan pengalaman saya pada tahun 2011 yang lepas. Dikira berdasarkan jumlah trafik yang saya peroleh, berapa lama prosesnya , dan hasil pendapatan dari setiap sumber trafik tersebut.

Sekarang mari kita lihat apakah yang berada pada no 1 sekali.

1) Rakan JV dan Affiliate (Percuma)

Inilah sumber trafik yang paling bermutu sekali dan paling menguntungkan malah hasilnya juga boleh dilihat dengan pantas. Dan paling seronok sekali pendapatan boleh meletup walaupun tak sampai sebulan. Ini boleh dilihat dari penjualan ebook saya sendiri yang mencecah 5 angka tak sampai sebulan hanya dari promosi rakan JV dan affiliate.

Apa beza Rakan JV dan affiliate ni.. Rakan JV ni biasanya sudah ada nama besar atau ramai orang dah kenal biasanya orang selalu panggil otai dan paling penting mereka ni ada senarai email yang banyak.   Dan biasanya penjual produk mengenali rakan JV berbanding affiliate biasa kerana sering berhubungan.

Manakala affiliate ni bukanlah orang yang ada nama besar tetapi mereka ini  mempunyai kemahiran promosi tersendiri, ada yang promosi menggunakan forum , blog , iklan berbayar dan pelbagai lagi medium yang lain. Namun sebagai penjual kita kena hati-hati sekiranya ada agen yang menggunakan teknik spam dalam promosi kerana boleh menjatuhkan imej penjual juga.

2) Pemasaran email (Bayaran bulanan dikenakan)

Ini adalah sumber trafik kedua terbaik bagi saya. Hanya dengan satu klik kita boleh menghantar promosi ke prospek kita. Lagi banyak senarai email lagi tinggi jualan yang boleh dihasilkan. Dan yang paling menarik kita boleh melakukannya berulang ulang kali. Selagi mereka berada dalam senarai email kita selagi itulah kita boleh menghantar promosi kepada mereka.

Namun perlu diingat kualiti senarai email lagi penting berbanding kuantiti.  buat masa ini saya ada 3000+ senarai email dari malaysia.  Jumlah ini adalah sangat sedikit berbanding otai lain yang melebihi 10 ribu list keatas.  Tapi dengan list yang sedikit pun kalau berkualiti lebih senang untuk anda menghasilkan jualan.

Bagaimana nak hasilkan list yang berkualiti?

Jangan kerap melakukan promosi sebaliknya banyakkan beri info-info yang berguna. Apabila mereka mula berterima kasih kepada kita itu tandanya juga mereka mula percayakan kita. Dengan kepercayaan yang diberi lebih mudah untuk membuatkan mereka membeli produk yang kita promosikan kepada mereka.

Pada December 2011 yang lepas saya dah mulakan satu kempen pemasaran email untuk salah satu produk yang saya promosikan di clickbank iaitu produk Grow taller for idiots. Sangat rugi rasanya kalau Aweber yang saya langgan tidak digunakan untuk pasaran international.  Dibawah merupakan screenshot list yang saya telah kumpul sejak december yang lepas dan hasilnya sekarang hampir setiap hari ada sahaja komisen yang terhasil dari produk ini berbanding sebelum ini yang hanya 3 -4 kali komisen seminggu.  Nampaknya tahun 2012 ini saya akan lebih fokus pada pemasaran email untuk produk clickbank berbanding pasaran tempatan  :)

(klik pada setiap  gambar untuk Zoom)

3) Pemasaran Forum (Percuma)

Forum merupakan sumber trafik pertama saya yang berjaya menghasilkan jualan sewaktu saya masih lagi baru dalam bidang pemasaran online ni. Dan pada tahun lepas forum juga lah yang membuatkan sale ebook saya meletop walaupun pada 3 hari pelancaran kemudian terpaksa ditutup untuk memberi laluan kepada JV dan affiliate promosikan ebook saya. Forum yang saya maksudkan ialah forum wangcyber.com

Macam mana boleh meletop jualan?

Antara sebabnya ialah saya ni seorang yang agak aktif di forum tersebut dan banyak melakukan posting mengenai clickbank masa tu. Jadi kalau orang nampak saya jer mesti akan ingat clickbank malah ada yang panggil saya sifu , otai walaupun hakikatnya saya tak lah hebat mana pun. Jadi semasa saya lancarkan produk pertama saya di forum tersebut, memang terus mendapat sambutan tinggi. Ada yang beranggapan bahawa screenshot atau bukti pendapatan yang ditunjukkan yang menjadi punca ramai nak beli. Mereka silap sebab pembeli kini semua semakin bijak. Mereka beli bukan sebab bukti pendapatan tapi kredibitliti seorang penjual tersebut :)

Sekiranya anda ingin menggunakan forum sebagai medium pemasaran, pastikan anda sentiasa aktif dan banyakkan memberi maklumat-maklumat yang berguna. Kongsikan di forum tersebut. Tak kiralah produk apa yang anda jual pastikan forum yang anda target tu sesuai dengan produk anda.

4) Optimasi Engin Carian (SEO) – (Berbayar dan percuma)

Ini adalah sumber trafik terbaik yang ke -4 bagi saya kerana walaupun saya tak menjana trafik yang tinggi tapi hasil jualan (produk clickbank) boleh maintain untuk jangka masa yang lama. Ini telah terbukti apabila produk clickbank yang saya promosikan menggunakan teknik SEO ini masih terhasil jualan asalkan website kita kekal berada di muka hadapan Google dengan kata kunci (keyword) yang kita target.

Bagaimana nak tahu keyword yang berkualiti?

Antara keyword yang paling berkualiti ialah yang mempunyai perkataan seperti review dan nama produk. Biasanya pelawat yang menaip keyword-keyword memang sudah bersedia untuk melakukan pembelian sebab mereka sudah pun tahu mengenai produk tersebut.

Namun perkara yang saya tidak suka mengenai SEO ini ialah kita kena sentiasa mengawasi dan memantau kedudukan website kita kerana pasti akan ada pesaing-pesaing yang cuba merampas tempat. Sekiranya tempat saya dirampas biasanya apa yang saya buat ialah menambah jumlah backlink dan update post, itu sahaja sudah cukup untuk saya muncul kembali di tangga teratas.

5) Pemasaran video (Percuma)

Pemasaran video menjadi pilihan ke-5 saya kerana dari teknikalnya yang mudah. Kita buat video dalam bentuk slide show dan uploadkannya ke youtube dan kita akan terus menerima trafik dari youtube selagi video kita kekal disitu. ada video saya yang sudah berusia melebihi 2 tahun dan masih lagi memberikan trafik kepada saya serta hasil jualan. 

Teknik pemasaran video ni ada banyak tapi saya fokuskan pada penghasilan video sendiri yang unik ataupun menggunakan video yang di sediakan oleh penjual produk cara ini lebih selamat  dan bagus untuk jangka masa panjang . Saya tak gemar ambil video orang lain dan terus uploadkannya di youtube kerana bimbang akan di flag oleh pemilik asal video tersebut dan menyebabkan video kita akhirnya didelete atau akaun kita di tamatkan oleh pihak youtube.

Buat masa ini hanya Youtube yang menjadi tempat saya melakukan pemasaran walaupun ada banyak lagi laman web video direktori yang lain.

6) Pemasaran Artikel (Percuma dan berbayar)

Pemasaran artikel ini adalah sebahagian dari pemasaran SEO. Dengan memasarkan artikel sebenarnya anda sedang menambah backlink ke halaman web anda.  semakin banyak artikel yang anda hantar semakin banyak backlink dan semakin tinggi rank anda di google. Namun pemasaran artikel ini sangat sukar bagi mereka yang tidak mahir dalam bahasa inggeris dan untuk mengupah orang pula terlalu mahal bagi mereka yang masih baru dalam pemasaran ini.

Tetapi tahukah anda backlink yang paling berkualti ialah backlink dari halaman artikel direktori. Ini kerana kebanyakan artikel direktori mempunyai page rank yang tinggi. Page rank yang tinggi menandakan website tersebut sangat disukai oleh Google.  Selain itu google juga sangat mementingkan kerelevenan. Jadi lain tak bukan memang artikel direktori lah yang menjadi target utama Google.

Saya bagi contoh macam ni lah. bayangkan google itu macam ibu/ayah mertua kita. artikel direktori itu ialah anak mereka.. dan kita pula website adalah menantu mereka.. mula2 tak suka tak kenal dengan kita.. bila dah ada hubungan suami isteri barulah mereka akan anggap seperti anak mereka sendiri.. faham? hoho!

Jadi tak hairanlah mereka yang sangat serius dalam pemasaran artikel ni sanggup berbelanja puluhan dollar untuk satu artikel sahaja.  Kerana sangat bagus untuk jangka masa panjang.

Antara artikel direktori yang popular ialah  seperti  Ezinearticles.com , Articlebase.com , Goarticles.com  .

OK TAMAT

Ehhh Zyan.. mana Facebook ?

Ok saya tahu Facebook sekarang menjadi fenomena pemasaran di internet.  tetapi saya tak pernah fokus  pemasaran sosial ini. Saya tak fokus bukan kerana trafik dari facebook tak bagus, tapi macam tak kena dengan jiwa saya. Lagipun lebih baik saya fokus pada pemasaran yang dah sedia ada. Kalau Facebook saya kene belajar dari mula balik nak hasilkan fanpage la.. nak invite rakan lah..upload skrip dan macam-macam lagi.. Mungkin apabila adik saya nak berniaga produk fizikal di pasaran tempatan nanti baru saya akan fokus pada Facebook ni untuk bantu dia berniaga :D

** Walaupun saya tak gunakan Facebook untuk internet marketing tapi setiap hari saya buka FB sebab nak sembang dengan rakan , komen gambar , kutuk2 gambar.. senyum sorang-sorang depan facebook.. hehehe.. sama seperti anda juga :)

Baiklah tamat sudah satu lagi episod dalam blog ini. Kalau anda nak saya terangkan lagi mengenai setiap trafik diatas sila komen dan bagi tahu bahagian mana yang anda nak tahu lebih lanjut.. Memang ada lagi sumber trafik yang saya jana tetapi diatas adalah yang memberi paling banyak impak pada perniagaan saya. Anda ada kritikan? Jom kita bincangkan dibawah…

Jangan lupa like dan kongsi artikel ini kalau anda suka, Lagi banyak like lagi tambah semangat saya nak buat post di blog ini :)

Yang Ikhlas

ZYAN

USD makin turun… Ekonomi Dunia Merosot.. Takut lah nak masuk pasaran International?

 

Sejak kebelakangan ni saya kerap dapat email bertanyakan mengenai ekonomi dunia yang semakin merosot dan bimbang hasil usaha untuk jana wang USD sangat tipis, berita ni sebenarnya saya dah dengar lama dah. Sejak 3 – 4 tahun yang lepas masa saya sekolah menengah lagi. Malah semasa saya baru nak ceburi bidang perniagaan online , nak mulakan clickbank pun dah dengar mengenai kemerosotan ekonomi.  Tapi pada masa tu saya tak fikir pun semua tu sebab saya tengok orang lain ok jer buat duit jadi saya teruskan juga belajar tanpa fikir mengenai masalah ekonomi yang melanda dunia.

Hakikatnya selagi wujudnya manusia selagi itulah akan wujudnya urusan jual beli. Ini pendapat saya yang seorang bukan pakar ekonomi. Saya hanya peniaga biasa dan orang biasa dan hanya mahu mencari rezeki dengan cara berniaga sama juga seperti peniaga peniaga yang lain. Kenapa perlu saya fikirkan soal ekonomi dunia? Sekiranya anda terlibat dengan perniagaan online anda sebenarnya tak perlu risau disebabkan sistem perhubungan yang terlalu luas, satu dunia boleh beli produk anda , satu dunia boleh akses website anda, satu dunia boleh beli produk yang anda promosikan. Cuma anda perlu melakukannya dengan cara yang BETUL sahaja terutama pada bahagian pemasaran.

Ini contoh pendapatan saya pada minggu pertama Januari tahun ini 2012 dari clickbank sahaja.  Dengan menggunakan teknik promosi clickbank dengan betul  saya berjaya memperoleh USD500 (RM1500) untuk minggu pertama ni sahaja. Malah saya dah lama tak buat promosi. Pelanggan yang melakukan pembelian mungkin datang dari video yang saya hantar ke youtube  setahun yang lepas atau artikel yang saya hantar ke artikel direktori pada bulan lepas.  Kedai saya (landing page menggunakan blog) beroperasi 24 jam tanpa henti.  Ada yang saya bayar sewa USD9.90 sebulan (pakai hosting hostgator) ada juga yang saya tak bayar bulanan langsung (pakai blogspot).

Ini pun saya buat secara part time.. Bukannya full time, kalau full time pasti dapat lebih banyak lagi.. Bukan clickbank sahaja kalau anda tanya mereka yang lain yang jana income USD juga seperti  menjual di ebay, promosi produk amazon, pun lumayan juga. Lebih-lebih lagi yang buat full time. Jadi tak perlu lah anda berasa risau atau takut sekiranya mendengar berita-berita mengenai kemerosotan ekonomi. Mungkin berita itu betul tapi sebagai peniaga kita teruskan sahaja berniaga seperti biasa dan sentiasa berfikiran positif. InsyaAllah rezeki pasti akan terus mencurah-curah. Yang penting semangat dan usaha mesti kuat!  Itu sahaja dari saya.

====================================

Masih mencari-cari cara menjana pendapatan dengan USD secara part time tetapi hasil lumayan? Dapatkan E-buku saya (teknik clickbank)

Dapatkannya di www.teknikclickbank.com