facebook

5 Langkah Buat Duit Affiliate Dengan Pemasaran FB ads

(mungkin anda perlu bookmark post ini untuk rujukan dikemudian hari)

Salam Hormat,

Hari ni saya ingin berkongsi bagaimana saya buat duit dengan affiliate menggunakan facebook ads sebenarnya ada banyak cara tapi berikut merupakan cara yang saya gunakan untuk menjana RM1500 (dan akan semakin meningkat).  Ada banyak kaedah menggunakan facebook ads, tapi saya lebih selesa menggunakan kaedah fanpage + promote page post (news feed sahaja)

Screen Shot 2013-12-06 at 7.49.07 PM

Tanpa melengahkan masa mari saya kongsikan.. semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua,

Langkah Pertama

Pilih produk affiliate, untuk affiliate di pasaran tempatan, anda mestilah pilih produk yang berkaitan dengan niche buat duit, kewangan , pelaburan, atau apa sahaja yang berkaitan untuk tujuan menambah pendapatan, kalau anda nak promosikan produk niche buat cokelat sekalipun, mestilah ada kaitan dengan buat duit dengan coklat.. Saya harap anda jelas. Bagainama nak cari produk dalam kategori niche ini? Rujuk forum wangcyber :)

Atau boleh rujuk link sini untuk lihat lebih banyak produk yang anda boleh promosikan : http://www.wangcyber.com/forum/cabaran-wc/

Langkah kedua

Buat Satu Fanpage di facebook, Jika anda tak tahu bagaimana nak hasilkan fanpage, boleh lihat video tutorial yang saya hasilkan dibawah

Selepas anda pasang fanpage anda, masukkan gambar profile page, timeline cover kemudian teruskan langkah yang ketiga

Langkah ketiga

Hasilkan satu Album sebagai album testimoni, crop apa sahaja testimoni yang ada di website jualan produk yang anda nak promosikan, lalu masukkan dalam album testimoni.  Kemudian setiap gambar letakkan link affiliate di bahagian description, Jangan lupa cloak link affiliate anda. Saya menggunakan Tinyurl.com Dan Juga Goo.gl

Mungkin anda tertanya-tanya Apa tujuan hasilkan album ini?

Tujuannya ialah supaya pelawat yang datang ke page kita nanti akan lebih yakin untuk membeli, selain itu apabila kita reply komen mereka kita boleh sertakan link album testimoni ini :)

Langkah keEmpat

Buat post di fanpage dengan gambar dan ayat untuk tujuan IKLAN!

Langkah ini sangat penting jadi sila baca betul-betul,

1) Cari gambar yang sesuai untuk tujuan iklan, nak senang letak gambar produk pun boleh, selain itu anda boleh juga letak gambar yang mempunyai unsur-unsur yang berkaitan dengan produk, atau gambar dalam bentuk emosi, seperti muka sedih, risau , kecewa,  terkejut.

PILIH 2-3 GAMBAR YANG BERLAINAN.

2) Jika anda dah pilih gambar langkah seterusnya ialah BUAT AYAT IKLAN!

Untuk buat ayat iklan yang power ni sebenarnya takde lah susah sangat… yang penting anda kena tahu siapa customer anda, anda kena kenali siapa bakal pembeli produk yang anda promosikan, kalau anda dah tahu siapa yang berpotensi tinggi untuk membeli produk itu senang untuk anda hasilkan ayat iklan, contohnya produk buat duit internet siapa yang paling berpotensi tinggi?  Mestilah mereka yang:

  • Gaji tak cukup
  • Tak banyak simpanan
  • Banyak tanggungan (anak, bini, mak ayah)
  • Banyak yang perlu dibayar (kereta, rumah, bil-bil)
  • Tak cukup masa nak berniaga offline
  • Banyak hutang

Contohnya jika gambar yang anda pilih ialah muka kecewa pastinya ayat iklan anda lebih kurang berbunyi begini:

sedih

SEDIH? KECEWA? GAJI BARU DAPAT TERUS HABIS?

Mahu jana pendapatan RM1000 sebulan secara part time?

Tanpa perlu hasilkan produk, Tanpa perlu Modal Yang tinggi..

Paling BEST Hanya luangkan masa 1 jam sahaja sehari..

Boleh buat dimana-mana sahaja. NAK TAHU TAK?

Mungkin Saya tidak mengenali anda tetapi saya tahu kenapa anda sedang membaca post ini,

Saya tahu gaji anda sebenarnya tak cukup, hujung bulan dapat gaji terus bayar kereta, bayar rumah, bayar bil letrik, air , astro , internet, barang keperluan, susu anak, lampin anak, duit belanja untuk isteri, mak ayah kat kampung pun nak kena kirim jugak! Oh pening-pening!

Sampai bila anda nak berlakon seolah-olah semuanya dalam kawalan anda hakikatnya anda dah hampir nazak, duit dalam akaun bank cukup-cukup jer, nak menyimpan pun susah! Hutang makin bertambah!

Sampai bila keadaan ini akan terus berlaku? Nak tunggu sampai bank hantar notis atau surat amaran baru nak bertindak?

BERITA BAIK UNTUK ANDA!

Biar saya tunjukkan bagaimana anda boleh menjana pendapatan melalui facebook tanpa produk sendiri, tanpa perlu simpan stok, tanpa perlu pening kepala, semuanya 100% automatik.

>> KLIK SINI (masukkan link affiliate anda disini) <<

Lihat testimoni disini (masukkan link album testimoni anda)

Bayangkan jika anda menjana tambahan RM1500 setiap bulan, anda boleh bayar semua hutang anda, anda boleh beli barang keperluan, kirim duit pada mak ayah, tanpa usik 1 sen pun duit gaji! Tiap hujung bulan boleh pergi bercuti dengan keluarga tersayang <3

Anda sedar tak yang sekarang ni peluang ada di depan mata anda, Hanya satu tindakan sahaja dari anda yang akan mengubah kewangan anda!

Jika anda dapatkan sekarang harga cuma RMXX sebelum harga naik menjadi RMXXX lebih baik anda bertindak awal!

>> KLIK SINI (masukkan link affiliate anda disini) <<

>> KLIK SINI (masukkan link affiliate anda disini) <<

>> KLIK SINI (masukkan link affiliate anda disini) <<

Masih ragu-ragu? Jangan risau, anda akan menerima akses untuk pembelajaran dalam masa kurang dari 24 jam, anda juga akan menerima support group yang boleh di akses pada bila-bila masa, boleh bertanya apa sahaja soalan yang anda kurang faham

Masih tak cukup?

Jika selepas anda menerima akses produk tetapi ANDA TAK PUAS HATI.

JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN TANPA BANYAK SOAL!

>> KLIK SINI (masukkan link affiliate anda disini) <<

>> KLIK SINI (masukkan link affiliate anda disini) <<

 

Diatas ialah contoh ayat iklan yang saya hasilkan, sekiranya anda ingin tahu lebih banyak ilmu mengenai penulisan ayat iklan untuk facebook ini saya sarankan anda dapatkan panduan teknik pukau pelanggan oleh dua orang anak muda (http://internetmudah.com/blog/pukau-pelanggan ) (ketika post ini ditulis jualan sedang ditutup buat sementara)

Ayat iklan ini sebenarnya SANGAT PENTING! Sebab ini yang akan menentukan sama ada mereka mahu beli atau tidak.  Tapi berikut merupakan susunan ayat yang saya gunakan yang penting ayat mesti menyentuh EMOSI..  saya buat macam ni.. simple jer

PERSOALAN

MASALAH

PENYELESAIAN

TAWARAN

HILANGKAN KERAGUAN

 

5 Baris Ayat yang pertama (termasuk headline) – PERSOALAN

- Sangat penting disebabkan saya guna iklan NEWSFEED, jadi 5 baris ini yang akan menentukan mereka untuk baca seterusnya.. jadi saya akan masukkan unsur PERSOALAN sb itu saya masukkan tanda soal, buatkan mereka tertanya-tanya..  kemudian pada masa yg sama saya masukkan juga unsur penyelesaian tapi penyelesaian yang membuatkan tertanya-tanya..

MASALAH

- Untuk baris seterusnya Saya masukkan pula unsur-unsur masalah yang mereka sedang hadapi sekarang, ini membuatkan seolah-olah saya memahami mereka.

PENYELESAIAN

- Kemudian saya bagi tahu ada berita baik, masalah boleh selesai dengan produk sekian sekian… dalam baris ini bagi tahu sekali kelebihan produk, masukkan sekali testimoni, sama ada dalam bentuk ayat ataupun link url ke album

TAWARAN

- Berikan mereka tawaran istimewa, seperti diskaun, harga murah, tawaran terhad & sebagainya.. jangan lupa dibahagian ini anda kena masukkan link affiliate sertakan sekali ayat call to action, seperti yang anda perhatikan saya memang sengaja mengulanginya sebanyk 3 kali. supaya mereka lebih cenderung untuk KLIK!

HILANGKAN KERAGUAN

Sebagai manusia biasa memang tak lari dari sifat was-was, takut ditipu , kurang yakin dan sebagainya, untuk mengatasi masalah ini, Beritahu sahaja ada JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN jika tak puas hati. Ini yang biasa saya gunakan. Tapi pastikan pemilik produk yang ada promosikan memang ada sediakan jaminan ini. :)

Ok cukup lah bahagian ayat iklan. Bagi saya asas tulis ayat iklan ini dah cukup namun jika anda ingin belajar lebih banyak ayat-ayat yang lebih power & lebih mudah convert dapatkan pakej pukau pelanggan yang saya sebutkan tadi. sekarang langkah seterusnya pula ialah IKLAN kan post anda !

Langkah ke Lima

- Start promosikan post anda, ini dinamakan promote page post, saya lebih suka kaedah ini sebab orang boleh komen ada social proof. kita boleh reply komen mereka, jika ada komen yang negatif sila delete terus. Hanya biarkan komen-komen yang positif, semakin banyak komen yang diterima lebih banyak orang akan komen dan lebih ramai yang ambil tahu.. layan setiap komen dengan penuh berhemah, tunjukkan testimoni,  letakkan juga tips2 percuma dan nasihat pada ruangan komen untuk tingkatkan lagi keyakinan mereka,

- Target pelanggan, untuk target pelanggan saya biasanya akan letakkan umur lingkungan antara 25 – 35 iaitu golongan yang bekerja di pejabat. kemudian saya pilih lelaki sahaja yang dah berkahwin. sesuai dengan ayat iklan yang telah saya hasilkan. Nampak tak? barulah sesuai..  dalam ayat iklan saya ada masukkan ayat mengenai lampin, susu bayi, isteri, jadi x wajarlah kalau saya pilih lelaki yang masih single sbg target pelanggan saya.  Jika anda mmg bercadang untuk target pada yang masih single, pastinya ayat iklan juga berlainan, contohnya :

” Saya tahu anda masih bujang tapi nak kahwin pun tak cukup duit, awek pun takde yang minat sebab pakai kereta buruk, nak beli kereta mahal pulak tak mampu..”

- Ok itu sahaja.. jangan lupa iklankan pada newsfeed sahaja ok.

Cukup sampai sini perkongsian saya. Jika anda ingin mempelajari dengan lebih lanjut dalam bentuk video & lebih banyak yang anda boleh nampak terutama dalam bab teknikal, serta lagi banyak trick menarik untuk close sale sebagai affiliate, kebetulan ada satu produk yang baru dilancarkan yang lebih kurang sama caranya iaitu Fb affiliate income olah cikgu hafis , Saya tak sempat belek lagi video-video yang beliau hasilkan sebab esok saya dah terbang ke Indonesia, tiada banyak masa nak buat review, tapi apa yang pasti ada student cikgu hafis antara top affiliate untuk produk DVD stp, saya antara top 10 juga masa tu hehe.. Cara yang student dia promosikan adalah melalui fanpage. Oleh itu dia lancarkan panduan ebook & video khas untuk kaedah promosikan affiliate menggunakan facebook ads

(Layari  http://internetmudah.com/blog/affiliate-fb-ads )

Kalau anda tak cukup duit nak beli panduan fb affiliate income ni boleh kumpul dulu.. sementara itu boleh terus praktikkan apa yang saya kongsikan di post ini, perkongsian ini ikhlas dari saya. saya harap anda sudi share kepada rakan-rakan di facebook anda, lebih banyak pelawat yang datang lebih bersemangat untuk saya berkongsi lebih banyak ilmu yang bermanfaat! InshaAllah :)

Nantikan lebih banyak lagi perkongsian menarik dari saya!

Terima Kasih!

Ikhlas

Zyan ( fb.com/zyanfb)

Bagaimana Nak Buat Lebih Banyak Duit Dengan Facebook?

Salam hormat,

Saya tahu ramai yang tahu menjana pendapatan melalui facebook & kebanyakan daripada anda menjual produk fizikal betul x? sama ada produk sendiri ataupun dropship :) saya juga salah seorang penjual yang tegar di facebook. Cuma bulan puasa ni saya tak berapa aktif sangat sebab itulah saya rajin update blog ni. He he he!

Jual produk fizikal memang bagus malah dikalangan anda yang membaca post ini mungkin ada yang dah jana pendapatan ratusan ribu ringgit setiap bulan dengan produk sendiri atau berpuluh ribu ringgit setiap bulan melalui dropship. Tapi sampai bila anda nak berada di “situ-situ” sahaja? Banyak perkara yang tak diduga boleh berlaku.. kalau anda dah lama berniaga pasti anda faham kan.. produk habis stok.. barang x sampai2.. pesaing.. & macam2 kerenah dugaan & cabaran dalam berniaga ni :)

Jadi disinilah saya akan kongsikan antara cara lain bagaimana anda boleh jana wang melalui medium facebook.

Facebook-Money

1) Jual borong / offer jadi ejen

- Kalau sebelum ni anda jual direct terus pada customer, selepas ini anda mungkin boleh jual secara borong pula. Dalam banyak-banyak customer yang beli 1 atau 2 barang dari anda sebelum ini pasti ada dikalangan mereka yang berminat beli 10 – 20 sebenarnya.. Nah anda dah dapat banyak untung, pesaing memang akan meningkat itu normal.. tapi pada masa yang sama anda sebenarnya dah buat lebih banyak wang. Kalau anda ada produk jenama sendiri  pula facebook lah antara medium yang paling sesuai untuk anda tarik ejen :D

2) Jual beli fanpage

- Perasan tak ramai yang berlumba-lumba nak dapat like yang banyak. lagi banyak like lagi berkualiti nilai fanpage tersebut. apabila like dah banyak mereka boleh jual fanpage tersebut dengan harga yang tinggi. Dianggarkan fanpage niche “suka-suka” mencecah RM2000 ke atas untuk like yang melebihi 100ribu ke atas. Manakala kalau fanpage bisnes yang telah menghasilkan jualan produk mungkin nilainya lebih lagi walaupun like tak banyak. kalau anda ada page nak jual anda boleh iklankanya di group-group yang mempunyai ahli yang ramai contohnya kedai kopi IM , sembang IM , PUIM ,

3) Jual beli group

Yang ni mungkin x ramai perasan tapi sebenarnya group pun boleh jual, terutama group yang ada banyak ahli yang aktif bersosial. Bagaimana nak kumpul ahli group yang banyak? Anda boleh buat contest macam ni.. “nak beriklan percuma di group ini anda kena invite 10 orang rakan anda masuk dalam group ini” keh keh keh! perasan tak teknik ini? saya pun pernah kena invite masuk supaya kawan saya yg invite tu dapat iklan free :D

3) Jual perkhidmatan (servis)

- Kalau anda ada kemahiran yang spesifik, misalnya kalau anda pandai design anda boleh offer servis design di facebook. Pernah nampak tak.. ? servis tarik like , servis design cover timeline, servis tulis ebook , servis pasang blog & banyak lagi. Biasanya servis ni tidak perlu pemasaran yang terlampau, pelanggan anda sendiri akan cari anda disebabkan recommendation pelanggan anda sebelum ini. Banyak lagi sebenarnya jenis2 servis yang anda boleh buat & ramai orang belum buat lagi.

4) Luaskan jaringan sehingga ke luar negara

- Kalau sebelum ini anda hanya menjual di pasaran tempatan. Anda sebenarnya boleh beriklan di luar negara juga. Kalau anda ada produk sendiri yang boleh dipasarkan diluar negara, kenapa anda tidak cuba? Kalau anda takde produk sendiri produk orang lain kan anda. Kannn?? clickbank , amazon , cpa offer .. semua ni pun boleh buat duit juga dengan facebook. Selain case study clickbank + facebook ads yang saya jual di pakej oto pemsaran video. saya ada juga terjumpa case study ni pagi tadi dari saudara zack Johson beliau ni super affiliate tau.. masa kecik-kecik dulu kami selalu main gasing & konda kondi bersama.. kekeke..

http://zacjohnson.com/253-roi-facebook-ads-case-study/

5) Jual tutorial & panduan

Kalau anda rasa anda dah berjaya menambah nilai “hidup anda” inilah masanya anda menambah nilai hidup orang lain pula, sampai bila anda nak berjaya seorang diri? kalau anda seorang pakar hartanah, anda boleh jual seminar atau workshop atau ebook pasal hartanah, Kalau selama 3-4 bulan ni anda berjaya jual 1 juta bungkus kerepek di facebook, kenapa tidak anda berkongsi case study jual kerepek tu & jualkannya di facebook juga? Tidakkah ini memberi manfaat pada orang lain. Tapi kalau anda nak bagi free tu terpulanglah :D . Anda boleh offer coaching , paid secret group , & macam-macam lagi sebenarnya. Sikit masa lagi saya pun akan jual satu lagi panduan mengenai dropship. Nantikan ye..

Banyak lagi sebenarnya kalau nak difikirkan, tapi 5 perkara ni pun dah boleh buat anda kelam kabut nak buat masa satu.. kui kui.. pilih yang berkenan di hati yang penting hidup anda bahagia & ada banyak masa untuk buat apa sahaja yang anda suka!

Sebagai penutup apa kata kita tonton video ini.. video motivasi :)  jangan mengalah.. usaha usaha usaha! yeah!

* Terima kasih sudi baca sampai habis sudi2 lah tekan butang like dibawah tu untuk sharing dengan kawan-kawan anda :)

Step by step buat duit di facebook

Post ni saya copy paste dari facebook saya disebabkan ramai yang like & share saya masukkannya di blog ini.

===================

Masih x dapat hasil yang lumayan melalui internet? Berniagalah melalui facebook!

Takde idea nak jual produk? tonton video ini

Kemudian set up facebook page produk anda.. Tak tahu nak buat ? tonton 2 video dibawah

Kemudian promosikan page anda.. x tahu nak promosi.. tonton video ni part yang last

Maaf video yang saya hasilkan mungkin x berapa lengkap , susah nak faham , ataupun dah outdated…

Untuk sumber rujukan yang lebih mantap rujuk tuan Faisal Abdullah (nasihatniaga.com)  ,tuan Jamaluddin Bahari (sifufbads.com) atau tuan Ali Hanafiah Daud (bengkelfb.com)

Kalau cara ini pun masih tidak mampu menjana pendapatan buat anda.. Saya tak tau lah nak kata apa dah… Anda usaha pasti anda dapat! Peace yaw!!

Video perkongsian – semoga bermanfaat

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada bulan mac yang lepas . Saya ada update kat fb status mengenai cara saya memilih produk untuk di jual di facebook. Lalu ramai yang like & saya buat keputusan untuk menghasilkannya dalam versi video.

lelong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maka terhasil lah video dibawah : sila kongsikan jika anda rasa video ini bermanfaat :)

 

VIDEO BOCOR PEMBELI TEKNIK CLICKBANK

 

Video dibawah ini pula adalah video yang saya sengaja bocorkan kepada umum.. video ini untuk pembeli ebook sahaja.. tapi disebabkan ianya mengenai sistem pemasaran yang paling asas iaitu pemasaran bookmarking saya sengaja dedahkan kepada umum.. kalau anda nak lihat lebih banyak video tutorial kena lah beli  ye dekat http://teknikclickbank.com :) hehehe!

 

*saya hanya akan berkongsi apa yang saya sendiri sudah lakukan . jadi saya minta maaf kalau saya jarang melakukan perkongsian kerana kebanyakannya saya kena buat sendiri trial & error sebelum melakukan perkongsian.. saya  x nak berkongsi perkara yang teori sahaja.. terima kasih :)

*Saya harap anda dapat hargai perkongsian percuma yang x seberapa ini .. walaupun ilmu yang x seberapa ini saya boleh jual dalam bentuk ebook, seminar atau kelas :P

Jana tambahan RM500 – RM1000 setiap bulan dengan facebook

Salam sejahtera, terima kasih kerana masih setia menjadi pembaca blog saya. Best tak tajuk pos blog saya kali ni. RM500- RM1000 tambahan dengan senang lenang melalui facebook.

Sebenarnya nilai tersebut tidak lah terlalu sukar untuk dihasilkan melalui medium pemasaran facebook kalau anda tahu dan kena dengan caranya.

Kenapa? Ok mula-mula sekali anda mesti set target. Ok katakan anda nak dapatkan RM500 pada bulan hadapan sebagai pendapatan tambahan melalui facebook.

Ada beberapa cara antaranya ialah:

1) Jual produk fizikal atau digital dengan keuntungan bersih sebanyak RM50 seunit sebanyak 10 unit hasilnya anda dah menghasilkan keuntungan bersih RM500 pada bulan tersebut

2) Jual fanpage yang mempunyai 50 000 like dengan harga RM500

3) Buat servis tarik like dengan memasang skrip pada fan page klien dan kenakan caj RM100 untuk setiap customer (dapatkan 5 orang anda dah dapat untung bersih RM500)

4) Promosi produk affiliate yang mempunyai komisen RM50 seunit sebanyak 10 unit

Ada banyak lagi cara lain tapi 4 cara diatas adalah antara yang paling banyak mendapat sambutan dan paling banyak dilakukan oleh rakyat Malaysia

Cara no 1 dan 4 lebih kurang sama dan agak sukar dilakukan oleh kebanyakan orang dan sudah pasti anda memerlukan modal untuk pengiklanan betul x? Misalnya saya sendiri nak jual produk dropship saya laburkan lebih kurang RM30 sehari untuk memastikan produk dropship saya terjual.

Manakala cara no 2 – 3 nampak sukar bagi kebanyakan orang namun kalau anda tahu caranya sebenarnya sangat mudah. Pertama sekali anda mesti tahu bagaimana nak dapatkan like yang banyak kalau guna facebook ads untuk tarik like pun boleh tapi sudah pasti memakan kos betul x? saya ulang memakan kos yang sangat mahal.

Jadi apa macam mana ni? perhatikan pada no 3 pasang skrip app untuk tarik like. Disinilah rahsia yang x ramai orang tahu & tak ramai orang ambik peduli sedangkan mereka sedar mereka sanggup bayar berapa pun asalkan jumlah like page mereka meningkat dan anda sendiri mungkin dah pernah langgan servis untuk dapatkan like ini.

Kini dengan adanya skrip viral samurai x keluaran saudara Affendi Hussin masalah anda kini boleh diselesaikan dengan mudah. Dapatkan skrip viral samuraix ni dan pelajari cara nak pasang lalu lakukan teknik no 2 – 3 mulai minggu hadapan dan tak musthil RM500 – RM1000 atau lebih menjadi milik anda sebagai extra income untuk bulan-bulan yang seterusny..

Untuk melihat video yang saya hasilkan mengenai produk ini sila tonton video dibawah

Untuk dapatkan skrip ini sila layari http://internetmudah.com/blog/samuraix

 

Zyan Online Marketing