perniagaan internet

VIDEO – Berniaga di facebook dengan produk fizikal

Salam ceria buat anda semua yang masih sudi menjadi pembaca blog saya. Perkongsian pada kali ini ialah berkenaan dengan berniaga di Facebook menggunakan produk fizikal. Saya rasa patut berkongsi  video ini kepada anda sebab saya & ramai lagi orang sudah berjaya jana wang menggunakan teknik ini. Teknik ini sangat mudah & berkesan malah sangat sesuai untuk dilakukan oleh semua golongan.

Yang anda perlukan ialah

1) Produk ( sama ada simpan sendiri/dropship)

2) Facebook Page

Kemudian anda perlu update status page anda dalam bentuk ayat iklan & promosikannya menggunakan Facebook ads

Untuk maklumat lebih lanjut tonton video yang saya hasilkan dibawah ini ye :)

Daripada video diatas saya harap dapat membantu mereka yang masih belum pernah buat duit melalui facebook.  kemudian hanya ulang dan ulang untuk keuntungan berganda.

Namun sekiranya anda ingin memiliki panduan lengkap daripada pakar mengenai pemasaran facebook ads yang telah menjana 5 angka setiap bulan melalui facebook boleh layari laman web TeknikFBO

** Untuk Update  VIDEO diatas saya akan postkan disini ( Kalau ada banyak pertanyaan & permintaan)

P/S: Dalam hidup ini semakin banyak kita memberi semakin banyak yang kita akan terima. Sebab itu saya suka berkongsi di blog  ini. Anda pun boleh turut melakukan perkara yang sama hanya sekadar share atau like :)

 

Kaji Selidik : Sumber Trafik Terbaik Sepanjang 2011

Terima kasih kerana masih setia menjadi pembaca blog saya yang cantik ini walaupun tuan dia yang hensem ni jarang betul update blog kan? hehe..

Ok lah pada post kali ni saya ingin berkongsi kepada anda berkenaan sumber trafik terbaik yang pernah saya peroleh sepanjang tahun 2011 yang lepas.  Dengan hasil perkongsian ini saya harap anda dapat melihat potensi setiap trafik dengan jelas dan boleh disesuaikan dengan perniagaan yang anda jalankan terutama dari segi pemasaran.

Mungkin ada pihak yang tak berapa nak setuju dengan apa yang saya sampaikan dibawah. Perlu diingat bahawa ini adalah hasil dari kaji selidik dan pengalaman saya pada tahun 2011 yang lepas. Dikira berdasarkan jumlah trafik yang saya peroleh, berapa lama prosesnya , dan hasil pendapatan dari setiap sumber trafik tersebut.

Sekarang mari kita lihat apakah yang berada pada no 1 sekali.

1) Rakan JV dan Affiliate (Percuma)

Inilah sumber trafik yang paling bermutu sekali dan paling menguntungkan malah hasilnya juga boleh dilihat dengan pantas. Dan paling seronok sekali pendapatan boleh meletup walaupun tak sampai sebulan. Ini boleh dilihat dari penjualan ebook saya sendiri yang mencecah 5 angka tak sampai sebulan hanya dari promosi rakan JV dan affiliate.

Apa beza Rakan JV dan affiliate ni.. Rakan JV ni biasanya sudah ada nama besar atau ramai orang dah kenal biasanya orang selalu panggil otai dan paling penting mereka ni ada senarai email yang banyak.   Dan biasanya penjual produk mengenali rakan JV berbanding affiliate biasa kerana sering berhubungan.

Manakala affiliate ni bukanlah orang yang ada nama besar tetapi mereka ini  mempunyai kemahiran promosi tersendiri, ada yang promosi menggunakan forum , blog , iklan berbayar dan pelbagai lagi medium yang lain. Namun sebagai penjual kita kena hati-hati sekiranya ada agen yang menggunakan teknik spam dalam promosi kerana boleh menjatuhkan imej penjual juga.

2) Pemasaran email (Bayaran bulanan dikenakan)

Ini adalah sumber trafik kedua terbaik bagi saya. Hanya dengan satu klik kita boleh menghantar promosi ke prospek kita. Lagi banyak senarai email lagi tinggi jualan yang boleh dihasilkan. Dan yang paling menarik kita boleh melakukannya berulang ulang kali. Selagi mereka berada dalam senarai email kita selagi itulah kita boleh menghantar promosi kepada mereka.

Namun perlu diingat kualiti senarai email lagi penting berbanding kuantiti.  buat masa ini saya ada 3000+ senarai email dari malaysia.  Jumlah ini adalah sangat sedikit berbanding otai lain yang melebihi 10 ribu list keatas.  Tapi dengan list yang sedikit pun kalau berkualiti lebih senang untuk anda menghasilkan jualan.

Bagaimana nak hasilkan list yang berkualiti?

Jangan kerap melakukan promosi sebaliknya banyakkan beri info-info yang berguna. Apabila mereka mula berterima kasih kepada kita itu tandanya juga mereka mula percayakan kita. Dengan kepercayaan yang diberi lebih mudah untuk membuatkan mereka membeli produk yang kita promosikan kepada mereka.

Pada December 2011 yang lepas saya dah mulakan satu kempen pemasaran email untuk salah satu produk yang saya promosikan di clickbank iaitu produk Grow taller for idiots. Sangat rugi rasanya kalau Aweber yang saya langgan tidak digunakan untuk pasaran international.  Dibawah merupakan screenshot list yang saya telah kumpul sejak december yang lepas dan hasilnya sekarang hampir setiap hari ada sahaja komisen yang terhasil dari produk ini berbanding sebelum ini yang hanya 3 -4 kali komisen seminggu.  Nampaknya tahun 2012 ini saya akan lebih fokus pada pemasaran email untuk produk clickbank berbanding pasaran tempatan  :)

(klik pada setiap  gambar untuk Zoom)

3) Pemasaran Forum (Percuma)

Forum merupakan sumber trafik pertama saya yang berjaya menghasilkan jualan sewaktu saya masih lagi baru dalam bidang pemasaran online ni. Dan pada tahun lepas forum juga lah yang membuatkan sale ebook saya meletop walaupun pada 3 hari pelancaran kemudian terpaksa ditutup untuk memberi laluan kepada JV dan affiliate promosikan ebook saya. Forum yang saya maksudkan ialah forum wangcyber.com

Macam mana boleh meletop jualan?

Antara sebabnya ialah saya ni seorang yang agak aktif di forum tersebut dan banyak melakukan posting mengenai clickbank masa tu. Jadi kalau orang nampak saya jer mesti akan ingat clickbank malah ada yang panggil saya sifu , otai walaupun hakikatnya saya tak lah hebat mana pun. Jadi semasa saya lancarkan produk pertama saya di forum tersebut, memang terus mendapat sambutan tinggi. Ada yang beranggapan bahawa screenshot atau bukti pendapatan yang ditunjukkan yang menjadi punca ramai nak beli. Mereka silap sebab pembeli kini semua semakin bijak. Mereka beli bukan sebab bukti pendapatan tapi kredibitliti seorang penjual tersebut :)

Sekiranya anda ingin menggunakan forum sebagai medium pemasaran, pastikan anda sentiasa aktif dan banyakkan memberi maklumat-maklumat yang berguna. Kongsikan di forum tersebut. Tak kiralah produk apa yang anda jual pastikan forum yang anda target tu sesuai dengan produk anda.

4) Optimasi Engin Carian (SEO) – (Berbayar dan percuma)

Ini adalah sumber trafik terbaik yang ke -4 bagi saya kerana walaupun saya tak menjana trafik yang tinggi tapi hasil jualan (produk clickbank) boleh maintain untuk jangka masa yang lama. Ini telah terbukti apabila produk clickbank yang saya promosikan menggunakan teknik SEO ini masih terhasil jualan asalkan website kita kekal berada di muka hadapan Google dengan kata kunci (keyword) yang kita target.

Bagaimana nak tahu keyword yang berkualiti?

Antara keyword yang paling berkualiti ialah yang mempunyai perkataan seperti review dan nama produk. Biasanya pelawat yang menaip keyword-keyword memang sudah bersedia untuk melakukan pembelian sebab mereka sudah pun tahu mengenai produk tersebut.

Namun perkara yang saya tidak suka mengenai SEO ini ialah kita kena sentiasa mengawasi dan memantau kedudukan website kita kerana pasti akan ada pesaing-pesaing yang cuba merampas tempat. Sekiranya tempat saya dirampas biasanya apa yang saya buat ialah menambah jumlah backlink dan update post, itu sahaja sudah cukup untuk saya muncul kembali di tangga teratas.

5) Pemasaran video (Percuma)

Pemasaran video menjadi pilihan ke-5 saya kerana dari teknikalnya yang mudah. Kita buat video dalam bentuk slide show dan uploadkannya ke youtube dan kita akan terus menerima trafik dari youtube selagi video kita kekal disitu. ada video saya yang sudah berusia melebihi 2 tahun dan masih lagi memberikan trafik kepada saya serta hasil jualan. 

Teknik pemasaran video ni ada banyak tapi saya fokuskan pada penghasilan video sendiri yang unik ataupun menggunakan video yang di sediakan oleh penjual produk cara ini lebih selamat  dan bagus untuk jangka masa panjang . Saya tak gemar ambil video orang lain dan terus uploadkannya di youtube kerana bimbang akan di flag oleh pemilik asal video tersebut dan menyebabkan video kita akhirnya didelete atau akaun kita di tamatkan oleh pihak youtube.

Buat masa ini hanya Youtube yang menjadi tempat saya melakukan pemasaran walaupun ada banyak lagi laman web video direktori yang lain.

6) Pemasaran Artikel (Percuma dan berbayar)

Pemasaran artikel ini adalah sebahagian dari pemasaran SEO. Dengan memasarkan artikel sebenarnya anda sedang menambah backlink ke halaman web anda.  semakin banyak artikel yang anda hantar semakin banyak backlink dan semakin tinggi rank anda di google. Namun pemasaran artikel ini sangat sukar bagi mereka yang tidak mahir dalam bahasa inggeris dan untuk mengupah orang pula terlalu mahal bagi mereka yang masih baru dalam pemasaran ini.

Tetapi tahukah anda backlink yang paling berkualti ialah backlink dari halaman artikel direktori. Ini kerana kebanyakan artikel direktori mempunyai page rank yang tinggi. Page rank yang tinggi menandakan website tersebut sangat disukai oleh Google.  Selain itu google juga sangat mementingkan kerelevenan. Jadi lain tak bukan memang artikel direktori lah yang menjadi target utama Google.

Saya bagi contoh macam ni lah. bayangkan google itu macam ibu/ayah mertua kita. artikel direktori itu ialah anak mereka.. dan kita pula website adalah menantu mereka.. mula2 tak suka tak kenal dengan kita.. bila dah ada hubungan suami isteri barulah mereka akan anggap seperti anak mereka sendiri.. faham? hoho!

Jadi tak hairanlah mereka yang sangat serius dalam pemasaran artikel ni sanggup berbelanja puluhan dollar untuk satu artikel sahaja.  Kerana sangat bagus untuk jangka masa panjang.

Antara artikel direktori yang popular ialah  seperti  Ezinearticles.com , Articlebase.com , Goarticles.com  .

OK TAMAT

Ehhh Zyan.. mana Facebook ?

Ok saya tahu Facebook sekarang menjadi fenomena pemasaran di internet.  tetapi saya tak pernah fokus  pemasaran sosial ini. Saya tak fokus bukan kerana trafik dari facebook tak bagus, tapi macam tak kena dengan jiwa saya. Lagipun lebih baik saya fokus pada pemasaran yang dah sedia ada. Kalau Facebook saya kene belajar dari mula balik nak hasilkan fanpage la.. nak invite rakan lah..upload skrip dan macam-macam lagi.. Mungkin apabila adik saya nak berniaga produk fizikal di pasaran tempatan nanti baru saya akan fokus pada Facebook ni untuk bantu dia berniaga :D

** Walaupun saya tak gunakan Facebook untuk internet marketing tapi setiap hari saya buka FB sebab nak sembang dengan rakan , komen gambar , kutuk2 gambar.. senyum sorang-sorang depan facebook.. hehehe.. sama seperti anda juga :)

Baiklah tamat sudah satu lagi episod dalam blog ini. Kalau anda nak saya terangkan lagi mengenai setiap trafik diatas sila komen dan bagi tahu bahagian mana yang anda nak tahu lebih lanjut.. Memang ada lagi sumber trafik yang saya jana tetapi diatas adalah yang memberi paling banyak impak pada perniagaan saya. Anda ada kritikan? Jom kita bincangkan dibawah…

Jangan lupa like dan kongsi artikel ini kalau anda suka, Lagi banyak like lagi tambah semangat saya nak buat post di blog ini :)

Yang Ikhlas

ZYAN

Mari Jual Ebook!

Tahukah anda menjual ebook merupakan satu bisnes yang paling mudah dan menguntungkan? buktinya saya sendiri sudah menjual ebook dan hasilnya sangat mengagumkan. Bukan saya sahaja malah ramai lagi yang menceburi bidang penjualan ebook walaupun mereka terdiri dari pemain ebay, affiliate , pemain cpa , pemain amazon ,  penjual produk fizikal dan banyak lagi.. Ini kerana bisnes ebook ini mudah dilakukan dan sangat lumayan! tapi bagaimana nak jual ebook & jana keuntungan daripadanya?

Pakej pakar ebook ada menunjukkan cara-caranya dari asas hinggalah ke peringkat yang lebih  advance! Saya sendiri telah mendapatkan pakej pakar ebook ini pada penghujung tahun 2010 dan pada April 2011 saya telah melancarkan ebook saya yang pertama dan hingga kini hampir 500 orang sudah pun memiliki ebook saya.

Bagi anda yang masih baru. Perniagaan ebook ni nampak macam susah nak buat betul tak? Hakikatnya anda sebenarnya boleh melakukannya dengan mudah sekali.. ya saya kata mudah sekali.. ini bukannya  penyedap ayat untuk menarik perhatian anda supaya membeli pakej pakar ebook. Saya nak anda berfikir  secara positif cuba bayangkan yang anda sudah pun memiliki sebuah ebook dan menjana pendapatan berterusan daripadanya. Anda tak nak ke rasa jualan ebook anda terus terhasil seperti yang telah saya alami

Anda boleh lupakan mengenai pakej pakar ebook dan cubalah lakukannya sendiri jika anda mampu tapi percayalah kalau anda tiada ilmu, ebook anda takkan siap. saya sudah mengalaminya sebelum ini.

Mari dapatkan pakej pakar ebook sekarang!

Ini adalah link affiliate saya : http://www.pakarebook.com/hop.php?ref=Zyan 

(Pastikan anda clearkan cookies sebelum klik link saya seterusnya melakukan pembayaran)

Bagi mereka yang ingin membeli melalui link affiliate saya, sudah tentu saya akan tawarkan sesuatu  yang menarik buat anda :)

Pertama : Anda akan dapat dua buah ebook bahasa melayu iaitu senjata membina  list dan teknik pemasaran PPC yang TERUS BOLEH DIJUAL di pasaran tempatan. Ebook ini bertujuan untuk membantu anda lebih cepat faham mengenai bisnes ebook ini. Grafik , surat jualan, produk ,  sudah disediakan. anda hanya perlu daftar domain atau buat subdomain anda sendiri dan upload ke hosting anda.

KLIK DISINI UNTUK LIHAT DEMO

Kedua : saya akan bantu anda dari segi support. kalau ada perkara yang tak faham boleh tanya saya sampailah anda berjaya hasilkan ebook yang pertama.

ketiga: Anda juga akan menerima rebet sebanyak RM25 :)    (RM25 akan dibayar apabila saya sudah terima komisen  daripada tuan Jamal)

Tapi zyan saya masih kurang yakin dengan bisnes ebook ini?

Mungkin disebabkan tiada idea ebook apa yang anda ingin tulis dibawah ini adalah senarai niche yang  sangat laris di pasaran Malaysia Ebook mengenai:

  1. Kewangan
  2. kerjaya
  3. pelaburan
  4. Buat duit sampingan
  5. hubungan – (perkahwinan)
  6. kesihatan (masalah berat badan , cara hamil)

Senarai diatas tu adalah niche yang laris di pasaran tempatan. tapi sekiranya anda mendapatkan pakej pakar ebook saya pasti anda akan perolehi lebih banyak idea nak buat ebook apa. Percayalah!

Dapatkannya sekarang! http://www.pakarebook.com/hop.php?ref=Zyan

Anda berminat dengan tawaran diatas?

Langkah 1 : clearkan cookies kemudian klik link affiliate saya

Langkah 2: Lakukan pembayaran dan hantar borang tempahan

Langkah 3: Sila tunggu sehingga komisen saya hasil pembelian anda disahkan oleh bro Jamal & saya akan menghantar bonus ke alamat email anda.  Email anda akan saya perolehi di laman akaun affiliate saya.

itu sahaja..

Ada sebarang pertanyaan? Kemusykilan? Sila komen dibawah :)

Buat Duit Cepat Dengan Perniagaan Internet!

Adakah anda mencari-cari cara untuk menjana pendapatan melalui internet dengan cepat & pantas? Perkara ini sebenarnya tidak mustahil. Ada beberapa teknik yang anda boleh gunakan dalam perniagaan internet ini untuk menjana income yang cepat paling kurang pun dalam masa 24 JAM!

Tapi bagaimana? Biar saya dedahkan satu persatu. Antaranya ialah anda buat SERVIS!

Dengan menyediakan servis yang bertepatan dengan kehendak pasaran anda. Tidak mustahil anda akan menjana wang dengan pantas malah lebih banyak wang yang anda akan dapat. Tapi servis apa yang anda nak buat? Takpe biar saya tunjukkan kepada anda. Dibawah adalah salah satu teknik yang anda boleh aplikasikan hari ini juga untuk mendapat RM terus masuk ke akaun anda!

Langkah pertama pergi ke bahagian servis & perkhidmatan di wangcyber . Cuba lihat servis apa yang paling mendapat sambutan & cuba anda sediakan servis yang sama tetapi anda tambah keunikan anda tersendiri seperti harga yang lebih murah atau tawaran yang lebih berbaloi dari servis yang lain. Gunakan ayat-ayat yang menggoda kalau anda menulis thread iklan di wangcyber.

Tapi Zyan bagaimana pula kalau saya tak mahir nak buat servis tersebut?

Relaks.. setiap masalah kan ada penyelesaiannya.. betul tak? :) kalau anda tak mahir anda gunakan teknik duit atas angin.. hehe.. iaitu anda jadi orang tengah. Bagaimana? caranya ialah pergi ke Fiverr.com dan lihat pada 2 kategori ini iaitu business & advertising.

1) http://fiverr.com/categories/advertising/order/rating/pages/1

2)http://fiverr.com/categories/business/order/rating/pages/1

Jika anda klik link diatas, anda akan dibawah ke bahagian ketegori business & advertising yang paling tinggi rating sehingga yang paling rendah. Rating yang paling tinggi sekali ialah servis yang patut anda gunakan kerana sudah tentu servis tersebut sangat memuaskan betul tak?

Jadi apa gunanya fiverr ini? Lihat pada gigs yang ditawarkan dalam kategori di fiverr tersebut.. Ada tak yang mempunyai persamaan seperti di forum wangcyber? kalau ada anda buka satu thread pengiklanan di wangcyber dan buat servis yang sama seperti di fiverr tetapi letakkan harga anda sendiri. Kalau anda bayar USD5 di fiverr.. Di wangcyber anda boleh letakkan dengan harga yang lebih mahal seperti RM30 , RM40  :) tetapi kalau tiada gigs di fiverr yang sama seperti di wangcyber tak salah kalau anda buka di wangcyber juga sebab apa-apa sahaja yang berkaitan dengan perniagaan & pemasaran biasanya akan mendapat perhatian ahli-ahli wangcyber. Gunakan/Tambah kreativit anda sendiri. Saya yakin anda boleh tweak dengan lebih hebat lagi idea ini.

Kalau dilihat teknik ni nampak biasa tapi tahukah anda ramai yang merahsiakan teknik ni? Jangan terkejut pula jika anda pernah melanggan servis dari sesiapa dengan harga yang  sangat mahal sebelum ini hakikatnya anda boleh dapatkannya lebih murah melalui Fiverr.com :D

Selain servis ada lagi teknik yang saya rasa juga sangat berkesan. Iaitu anda jual produk digital dengan tawaran yang hampir susah mereka nak tolak. Pergi ke wangcyber lagi dibahagian produk digital disini , jual produk digital anda disitu dengan harga yang istimewa dan harga yang terhad. Cakap anda buat tawaran tersebut hanya dalam tempoh 24 jam sahaja atau 2 hari atau 3 hari.. gunakan kreativiti anda sendiri. Tapi pastikan tawaran anda sangat berbaloi dan masuk akal. Perkara ini telah terjadi pada saya semasa menjual ebook teknik clickbank buat pertama kali di forum wangcyber. Jualan mencecah RM3k kurang dari sehari.. Saya bukak waktu tengah hari sebelum nak pergi solat Jumaat dan malam tu saya terpaksa tutup sampai ada yang marah-marah saya sebab dalam thread saya kata 3 hari .

Zyan boleh laaa,, ada ebook sendiri.. saya  ni ebook sendiri pun takde…nak tulis ebook pun takde idea :(

kalau macam tu.. apa lagi? dapatkanlah pakej pakar ebook dari bro Jamal! hehehe :P

Relaks.. kan saya dah kata setiap masalah ada cara penyelesaian. Anda tak nak tulis ebook sendiri atau buat produk digital sendiri? Pernah dengar mengenai produk PLR ? MRR? RR?

Produk sebegini membenarkan anda menjualnya semula dengan harga yang anda tetapkan tetapi pastikan anda lihat terma & syarat produk tersebut. Tetapi bukan semudah ABC anda beli produk PLR dan terus jualkannya semula. Ada mestilah memilih produk-produk yang bermutu tinggi dan berbaloi-baloi untuk mereka mendapatkannya. Produk PLR yang bermutu tinggi ni biasanya mahal dan sekiranya anda dapatkannya lalu jualkannya dengan harga yang murah saya pasti kurang dari sehari anda dah balik modal. Mana nak dapat produk PLR MRR ni? ada banyak sumber untuk dapatkan produk sebegini…  Kalau anda nak tahu sila komen dibawah! :)

Sekian buat masa ini.. Ada banyak lagi teknik sebenarnya.. tapi teknik diatas dah cukup untuk anda melakukan tindakan sebolehnya esok atau malam ini juga :)

Perniagaan Dan Pemasaran Melalui Internet

promosi

Melakukan pemasaran di internet adalah satu perkara yang wajib bagi mereka yang ingin menjana pendapatan, Namun tak ramai yang dapat melakukan pemasaran dengan betul. Pertama sekali anda mesti ketahui perniagaan apa yang anda jalankan. Adakah anda menjual produk sendiri ? adakah anda hanya seorang agen affiliate? Sekiranya anda menjual produk sendiri, apakah target market anda? apakah golongan yang bakal menjadi pembeli produk anda? sama juga dengan affiliate, produk apa yang anda promosikan? Pastikan anda fahami market apa yang anda ceburi. Perkara ini sangat penting tetapi ramai yang tak ambil kisah. Saya lihat ramai yang terus melakukan pemasaran dengan beriklan di laman-laman berbayar tanpa mengkaji sumber trafik yang datang dari laman web berkenaan. Sama juga seperti mereka yang pertama kali ingin menggunakan pemasaran secara berbayar mempromosikan produk-produk affiliate antarabangsa seperti cllickbank.

Untuk memudahkan anda supaya lebih mudah untuk faham. Biar saya berikan contoh.

Puan Amira seorang penjual barangan keperluan bayi dan beliau sudah pun menyiapkan sebuah laman shopping chart untuk produk tersebut. Jadi apakah target prospek beliau? Sudah tentulah golongan wanita betul tak? tapi yang lebih spesifik ialah wanita yang mengandung ataupun yang sudah bergelar ibu. SETUJU?

“Pemasaran Berbayar

 

Jika di pasaran tempatan laman web yang menyediakan khidmat pengiklanan seperti redmummy.com adalah laman yang paling sesuai untuk Puan Amira beriklan. Selain itu forum-forum yang berkaitan juga sangat sesuai. Anda boleh jumpa halaman-halaman forum yang berkaitan dengan menaip kata kunci seperti “forum ibu mengandung” , ” forum wanita hamil’ , “forum untuk wanita” di halaman carian google.  Sekiranya forum tersebut menyediakan ruang pengiklanan itu adalah peluang yang terbaik. Dengan cara ini anda bukan sahaja dapat menjimatkan kos pengiklanan malah keuntungan juga meningkat!

Selain itu Puan Amira juga boleh menggunakan pemasaran email yang sudah terbukti berkesan kerana ramai yang sudah berjaya menggunakan teknik pemasaran email. Tapi ramai yang tak sanggup nak bayar servis autoresponder setiap bulan. Konsep pemasaran email ini sebenarnya mudah sahaja. Anda dapatkan senarai nama & email pelawat yang benar-benar berminat dan melakukan follow up  sehinggalah mereka melakukan pembelian dari anda. Untuk dapatkan senarai nama & email ini ialah dengan menyediakan sesuatu yang percuma kepada mereka seperti report atau panduan dalam bentuk PDF, saya pasti anda sudah tahu akan hal ini sebab ramai IM dan banyak kali sebut hal ini.

“Pemasaran Percuma”

 

Pemasaran percuma sebenarnya juga sangat berkesan tetapi memerlukan lebih tenaga dan untuk melihat hasilnya memerlukan masa yang agak lama. Ada banyak cara melakukan pemasaran percuma antaranya ialah pemasaran video , artikel & juga pemasaran SEO.

Jika di pasaran tempatan saya tak boleh nak komen lebih sangat mengenai pemasaran ini sebab saya belum pernah lagi cuba untuk pasaran tempatan. Tapi saya dah cuba di pasaran antarabangsa dengan memasarkan produk affiliate clickbank & sememangnya sangat berkesan. Jika anda terlibat dengan pasaran tempatan dan ingin menggunakan kaedah pemasaran percuma. Pada pendapat saya pemasaran melalui facebook  adalah yang terbaik. Sebab itulah ramai yang pilih facebook sebagai medium utama pengiklanan. Hampir setiap hari kita akan lihat kawan-kawan kita ditag dengan gambar-gambar seperti beg, minyak wangi, tudung, betul tak? Tetapi melakukan pemasaran facebook ini bukanlah sesuatu yang mudah. Di facebook sahaja ada banyak jenis pemasaran, ada yang berbayar ada juga yang percuma jadi pastikan anda melakukan kajian dengan terperinci atau dapatkan panduan seperti Facebook Ads Mania oleh Ammar Zahar.

Apa yang saya sampaikan disini adalah secara umum dan hanya untuk pemahaman anda sahaja. Setiap teknik pemasaran itu ada seninya dan jika tidak digunakan dengan betul, bukan sahaja anda akan rugi dari segi modal, malah masa anda yang sebenarnya lebih bernilai dari wang juga akan terbuang begitu sahaja. Untuk lebih maklumat terperinci mengenai pemasaran, nantikan post saya yang seterusnya atau jika anda ada permintaan, boleh terus komen dibawah artikel apa yang anda mahu saya keluarkan :)

Zyan Online Marketing