Hilang Semangat? Wajib BACA ini.. Anda Mungkin Menangis..

Disebabkan blog ini lebih sebulan tidak update..

Hari ini saya nak kongsikan mengenai topik momentum ..

Kalau anda nak jadi seorang blogger yang serius , yang menjana pendapatan dari blog dengan lumayan, anda mestilah seorang yang rajin update blog, bukan update sekali lepas sebulan baru nak update lagi  ( contohnya saya la ni :D ) .

Blog ini mempunyai pelawat yang setia tetapi pemilik blog ini tidak serius dalam menguruskan blog beliau :D . Kesannya pelawat makin kurang.. dari 500k rank alexa kini lepas sebulan meningkat jadi 1 juta.. makin tinggi rank di alexa bermakna makin rendah jumlah pelawat.

Ok sekarang kita sambung apa itu momentum?

Ada yang berpendapat momentum ini sama dengan semangat.. ye macam sama tapi tak serupa..

Sebab nak semangat pun kena ada momentum… kalau tiada momentum semangat tu sekejap sahaja.

Pernah tak anda datang seminar rasa bersemangat , lepas balik dari seminar 3-4 hari kemudian semangat anda tu dah hilang. Pernah tak?

Antara sebabnya ialah anda TIADA MOMENTUM!

Berapa ramai kat sini yang beli ebook, beli video panduan, datang seminar, datang workshop, berguru dengan orang ini orang itu, tapi lepas seminggu lepas sebulan malah selepas bertahun-tahun..  hidup  masih sama seperti sebelum beli panduan atau dtg mana-mana seminar lagi..

Lagi sekali sebabnya ialah tiada momentum untuk terus berusaha!

Saya perhatikan orang-orang yang berjaya ini mereka ada momentum! Ibarat peluru berpandu yang sudah dilancarkan dan terus bergerak dengan sangat laju menuju sasaran..

Persoalan sekarang bagaimana untuk anda wujudkan momentum dalam diri anda?

Supaya matlamat anda tercapai! Supaya kehidupan anda lebih cepat berubah dari pelbagai aspek.. Lebih baik dari sebelum ini. ?

Jawapan yang saya berikan ini adalah berbentuk sedikit peribadi dan bagi anda yang terkesan mungkin akan menitiskan air mata.. ini yang saya pelajari dalam program IMKK..

Jawapan  : Untuk mewujudkan momentum supaya anda terus kekal berusaha sehingga berjaya ialah..

Fikirkan siapa orang yang anda paling sayang dan siapa orang yang paling anda nak lihat dia bahagia..

Ibu dan ayah anda?  Suami/isteri?  atau anak-anak anda?

Sekarang cuba fikirkan seseorang yang anda mahu lihat dia sangat bahagia.. anda sanggup buat apa sahaja asalkan dia sentiasa senyum, anda tak mahu dia menangis mengalirkan air mata apatah lagi disakiti..

Sudah? Pejamkan mata anda sekarang dan fikir sedalam-dalam..

Apa yang anda dah buat selama ini untuk bahagiakan dia?

Apa usaha anda selama ini sudah cukup?

Berapa banyak masa anda luangkan bersama dia?

Mahu tak kalau anda ada lebih banyak masa bersama dia?

Anda mesti lakukan sesuatu untuk mengubah kehidupan dia..

Buat dia lebih gembira.. lebih bahagia..

Kalau dia sakit anda nak berikan dia rawatan yang terbaik..

Kalau dia nak pergi kemana-mana anda nak berikan dia pengangkutan yang terbaik..

Kalau dia nak apa-apa anda boleh berikan yang terbaik..

Disaat usaha anda mula “down” cuba ingat insan ini & ingat semula apa tujuan anda lakukan semua ini? Kalau anda tidak lakukannya sekarang bila lagi? Masa sentiasa berjalan.. umur semakin meningkat.. mati semakin dekat.. jangan sampai anda menyesal sebab terlambat akibat dari sikap anda sendiri..

Malam ini sebelum anda tidur.. fikirkan semula apa yang saya sampaikan di blog ini..

Itu sahaja

Sekian terima kasih

Video Soal Jawab bersama rakan-rakan di facebook ( Januari 2014 )

 

Salam hormat,

Terima kasih kerana masih setia menjadi pengunjung blog saya :)

Saya ada hasilkan video soal jawab bersama rakan-rakan di facebook.  Mereka tanya saya soalan lalu saya jawab dalam versi video.

Antara soalan yang diajukan ialah:

  1. Apa cara terbaik buat duit dengan adsense?

  2. Bagaimana nak dapatkan cpc yang murah dgn fb ads?

  3. Bagaimana cara terbaik promosi produk clickbank?

  4. Apa teknik promosi seo yang terbaik?

  5. Bagaimana menggunakan google planner?

  6. Apa perlu buat jika fb reject link affiliate clickbank?

  7. Bagaimana buat mailing list yg responsif?

Fuhh.. banyak lagi sebenarnya.. video ini berdurasi selama 25 minit.. agak lama juga tu tapi saya tak perasan.

Saya juga ingin memohon maaf sb video ini sy buat secara spontan jadi ada part2 yang saya tersilap contohnya di bahagian google planner tu saya sebut carian sehari.. sebenarnya carian sebulan.. bukan sehari :)

Baiklah selamat menonton ! :) semoga bermanfaat, jangan lupa klik like & share dengan yang lain-lain

 

Ikhlas

Zyan

http://pemasaranvideo.com 

BERHENTI KERJA & Buat Full Time Bisnes Online?

Malam tadi di facebook saya ada update status.. saja bertanya berapa ramai yang bercadang untuk berhenti kerja pada tahun hadapan (2014). Tak  sangka ramai juga yang memang plan nak berhenti kerja rupanya..  Isu ini bukan lah isu baru cuma sekarang saya sengaja bangkitkan sebab berkait rapat dengan Azam tahun baru.. Antara azam tahun baru bagi yang ada part time bisnes mesti nak berhenti kerja atas sebab2 tersendiri. :)

Sebenarnya banyak persediaan yang perlu dilakukan sekiranya anda ingin berhenti kerja. Terus terang saya bukanlah orang yang layak untuk memberi anda nasihat yang bernas sebab lain orang lain bisnesnya, Kalau anda buat bisnes offline seperti buat design & printing, saya memang tidak tahu selok belok perniagaan tersebut. Namun dalam blog post ini saya nak kongsikan bagaimana nak jadi full time jika berniaga secara online.  Sekiranya ada point-point yang anda boleh aplikasikannya dalam bisnes offline itu terserah anda ok.

Artikel ini mungkin akan membuat anda terus berhenti kerja sekarang atau anda mungkin terpaksa tangguhkan niat untuk berhenti kerja tu.. keh keh keh.. :)

Untuk pengetahuan anda saya berhenti kerja pada Februari 2012 di sebuah syarikat swasta. selepas hampir 4 tahun bekerja makan gaji selepas tamat SPM, akhirnya saya memutuskan untuk berhenti dan cari duit di internet sepenuh masa.  Banyak sebab yang mendorong untuk saya berhenti kerja,  seperti masa yg terhad, susah nak mintak cuti, masa rehat tak cukup, terkejar sana terkejar sini, gaji x cukup, asyik nak kena ikut cakap orang & sebagainya… sebab-sebab ini normal bagi kebanyakan mereka yang bekerja di pejabat betul tak?

bji03780082

Sebenarnya saya takde masalah pun dengan situasi diatas, Namun ada sebab lain lagi yang membuatkan saya mahu berhenti,  antaranya ialah:

1) Setiap hari buat benda yang sama, perkara ini membuatkan saya jadi MALAS nak buat, Bila kita malas, kerja jadi tak ikhlas, buat pun macam tak nak buat, adakah kerja yang kita lakukan tu berkat disisi Allah kelak?

2) Dikelilingi oleh kawan-kawan yang ada mentaliti makan gaji sahaja. Takde pun yang berminat untuk buat perniagaan, bagi mereka berniaga ini adalah sesuatu yang sangat susah & merugikan duit sahaja, Saya bukanlah tidak mahu berkawan dgn mereka cuma kalau boleh saya tak nak bergaul setiap hari dengan mereka kalau x nanti gaya pemikiran saya akan jadi seperti mereka juga. (namun kini walaupun sudah berhenti saya masih lagi berhubung dengan mereka melalui facebook & kadang2 berjumpa di luar. xdelah sampai putus kawan)

3) Saya mahu lebih cabaran, kalau saya terus berada di zon yang sama, saya akan jadi macam kawan-kawan pejabat yang lain sampai ke tua, ada seorang akak ni dah kerja sampai 7 tahun tapi gaji tak naik-naik namun tetap bekerja sebab nak tanggung keluarga. Bila perbelanjaan mula meningkat dia terpaksa berhenti dan cari kerja lain, Saya x nak jadi macam tu..

Tapi saya bukanlah buat keputusan berhenti kerja secara terburu-buru..  dari hujung tahun 2011 lagi saya dah plan nak berhenti, lalu pada bulan Februari 2012 barulah saya buat keputusan muktamad untuk terus berhenti.

BAGI ANDA YANG MASIH BEKERJA TETAPI ADA PERANCANGAN UNTUK BERHENTI SILA  AMBIL PERHATIAN:

1) KIRA PERBELANJAAN BULANAN ANDA -  kira semula berapa wang yang anda mesti keluarkan setiap bulan untuk memenuhi keperluan asas & sebagainya,  hutang/sewa rumah, kereta, barang dapur, bil letrik, internet, astro, bil air & semuanya! lepas anda kira semuanya, adakah jumlahnya lebih dari pendapatan bisnes anda? kalau ya teruskan bacaan.

2) PENDAPATAN BISNES LEBIH DARI GAJI – Adakah pendapatan anda sekarang melebihi gaji anda? Kalau lebih dari 3 kali ganda setiap bulan kenapa anda masih terus bekerja? Tapi kalau kurang dari gaji.. anda mungkin kena tangguhkan dahulu niat anda. tapi kalau gaji anda dah memang 5 angka sebulan , untung bisnes pun 5 angka yang itu takde masalah untuk berhenti. (klik read more untuk baca lagi seterusnya)

[Read more…]

Semua benda nak buat… Tolong Saya!

Semua benda saya nak buat.. macam-macam ebook saya beli.. seminar & workshop pun semua saya pergi, duit gaji beribu habis.. duit simpanan pun saya dah guna! Tolong!

itulah sebenarnya yang terjadi pada kebanyakan orang yang ingin mencari sumber pendapatan tambahan terutama melalui internet. Percayalah saya sendiri juga sudah lalui semua situasi ini. Anda mungkin juga mengalaminya sekarang! & tiada sesiapa dapat menolong anda kecuali diri sendiri kerana ini melibatkan sikap.

Kalau buat semua, jadi semua bagus! Tahniah!

Tapi kalau sebaliknya? Duit dah habis beli macam-macam panduan tapi sebarang hasil tak nampak.
Apakah penyelesaiannya?

1) Rujuk balik apa tujuan anda nak cari duit tambahan, apa matlamat anda?

- Anda kena tahu apa nak buat dengan duit tu nanti bila dah dapat? Kalau tujuan pun tiada lebih baik tak payah cari duit. Ada orang yang beria-ria nak cari duit tambahan tapi dia sendiri pun tak pasti apa nak buat dengan duit tu. Bila dah ada tujuan kita pasti akan berusaha bersungguh-sungguh.

Contohnya anda nak kahwin.. anda perlukan RM20ribu sebelum hujung tahun ni. Pastinya anda akan berusaha bersungguh-sungguh tak nak pasangan anda kena kebas orang lain!

2) Siapa yang perlu diberi atau dibantu?

-Anda kena tahu siapa yang memerlukan bantuan daripada anda? Orang yang anda sayang? keluarga? Adakah duit tu nanti untuk anda seorang sahaja?

Sebaiknya biarlah rezeki yang diperoleh itu dapat dikongsi dengan orang lain. Sekali sekala belikan rantai atau gelang emas untuk emak.. Belikan TV LED untuk ayah.. Derma pada anak Yatim.. Belanja kawan-kawan makan!

Percayalah anda ada RM10Juta tapi naik private jet sorang-sorang travel keliling dunia, memang x berbaloi.. Baik ajak saya sekali…

3) Beli panduan atau datang workshop/seminar yang perlu SAHAJA!

- Tak salah nak beli banyak panduan atau datang banyak2 seminar. Tapi anda kena tahu yang mana untuk anda! Kalau nak beli pun belilah dengan “guru sebenar” bukan “yang pandai berlakon hebat” Macam mana nak kenal pasti? Tanya kawan-kawan, atau sesiapa sahaja yang mungkin mengenali beliau. Paling bagus tanya pembeli beliau sendiri.

- Jangan “TERSILAP BELI” anda beli ilmu ke beli harapan? Ini ramai yang terkena.. Beli tanpa selidik terlebih dahulu.. Nampak testimoni orang buat duit terus beli.. nampak screenshot pendapatan terus sahaja beli. Akhirnya informasi overload. Anda kena faham. Tugas penjual ialah menjual & mereka akan lakukan apa sahaja supaya anda melakukan pembelian (Ye termasuk saya yang menjual produk informasi) .

4) FOKUS & TINDAKAN DENGAN KONSISTEN!

- Beli tapi simpan dalam komputer… Datang seminar or workshop catat macam-macam tapi dirumah tak pernah bukak pun nota yang dah catat.. Ada yang terasa? Kalau anda berterusan macam ni anda takkan berjaya sampai bila-bila..

- Saya sendiri dah belajar macam-macam? Nak tengok proses saya? Mari ikuti cerita dibawah:

Saya bermula dengan affiliate marketing iaitu mempromosikan produk orang lain. Apabila pendapatan sudah mula bertambah saya gunakan wang yang ada untuk mengupah orang lain melakukan kerja-kerja affiliate marketing. Saya dah boleh relak & semak komisen sahaja…

Kemudian saya jual ebook, mula-mula memang mencabar dari segi penghasilkan tetapi bila dah siap, Jualan ebook hampir 100% dipromosikan oleh ejen affiliate sahaja. Jadi saya boleh relak & semak email tempahan sahaja…

Kemudian saya jual pula barang-barang fizikal melalui facebook, Saya buat page , saya buat iklan & sebagainya.. X lama kemudian saya ambil staff handel page manakala sms pula saya gunakan fungsi autoreply.. Akhirnya saya boleh relak & hanya cek tempahan & run/pause iklan sahaja…

Ini baru sikit saya cerita.. belum masuk lagi pelaburan & sebagainya.. Tapi anda nampak tak prosesnya dimana pada bahagian.. Akhirnya saya boleh relak.. Antara tujuan saya buat duit ialah nak ada lebih banyak masa lapang & buat perkara yang saya suka.. Yes! Saya dah dapat!

Saya melakukan semuanya secara berperingkat, bukannya buat semua sekaligus, Saya memang ada banyak beli panduan & datang banyak seminar sebab saya tak nak ketinggalan dari segi ilmu pengetahuan terutama bahagian pemasaran online,  tapi bila dah belajar saya melakukannya satu demi satu (TINDAKAN) secara berperingkat dan KONSISTEN!

Namun sebenarnya anda tak perlu buat semua perkara pun.  Buat yang mana anda rasa perlu & menggembirakan anda sahaja! Macam  saya Income dari pelbagai sumber pendapatan walaupun tak banyak & ada banyak masa terluang itu dah cukup buat saya gembira. Tak perlu rasanya saya nak kena berusaha sungguh-sungguh bina empayar perniagaan bernilai berbillion-billion & perlu korbankan lebih banyak masa serta lebih banyak wang.. Melainkan kalau memang itu impian saya..

Cukuplah hari-hari boleh tengok mak saya sediakan makanan kalau sebelum ni masa bekerja makan bersama keluarga pun x sempat. Apatah lagi kalau dah kawin nanti, hari-hari boleh jaga anak tengok dia membesar tak perlu cari baby sister.. opps…

youdontneed

USD makin turun… Ekonomi Dunia Merosot.. Takut lah nak masuk pasaran International?

 

Sejak kebelakangan ni saya kerap dapat email bertanyakan mengenai ekonomi dunia yang semakin merosot dan bimbang hasil usaha untuk jana wang USD sangat tipis, berita ni sebenarnya saya dah dengar lama dah. Sejak 3 – 4 tahun yang lepas masa saya sekolah menengah lagi. Malah semasa saya baru nak ceburi bidang perniagaan online , nak mulakan clickbank pun dah dengar mengenai kemerosotan ekonomi.  Tapi pada masa tu saya tak fikir pun semua tu sebab saya tengok orang lain ok jer buat duit jadi saya teruskan juga belajar tanpa fikir mengenai masalah ekonomi yang melanda dunia.

Hakikatnya selagi wujudnya manusia selagi itulah akan wujudnya urusan jual beli. Ini pendapat saya yang seorang bukan pakar ekonomi. Saya hanya peniaga biasa dan orang biasa dan hanya mahu mencari rezeki dengan cara berniaga sama juga seperti peniaga peniaga yang lain. Kenapa perlu saya fikirkan soal ekonomi dunia? Sekiranya anda terlibat dengan perniagaan online anda sebenarnya tak perlu risau disebabkan sistem perhubungan yang terlalu luas, satu dunia boleh beli produk anda , satu dunia boleh akses website anda, satu dunia boleh beli produk yang anda promosikan. Cuma anda perlu melakukannya dengan cara yang BETUL sahaja terutama pada bahagian pemasaran.

Ini contoh pendapatan saya pada minggu pertama Januari tahun ini 2012 dari clickbank sahaja.  Dengan menggunakan teknik promosi clickbank dengan betul  saya berjaya memperoleh USD500 (RM1500) untuk minggu pertama ni sahaja. Malah saya dah lama tak buat promosi. Pelanggan yang melakukan pembelian mungkin datang dari video yang saya hantar ke youtube  setahun yang lepas atau artikel yang saya hantar ke artikel direktori pada bulan lepas.  Kedai saya (landing page menggunakan blog) beroperasi 24 jam tanpa henti.  Ada yang saya bayar sewa USD9.90 sebulan (pakai hosting hostgator) ada juga yang saya tak bayar bulanan langsung (pakai blogspot).

Ini pun saya buat secara part time.. Bukannya full time, kalau full time pasti dapat lebih banyak lagi.. Bukan clickbank sahaja kalau anda tanya mereka yang lain yang jana income USD juga seperti  menjual di ebay, promosi produk amazon, pun lumayan juga. Lebih-lebih lagi yang buat full time. Jadi tak perlu lah anda berasa risau atau takut sekiranya mendengar berita-berita mengenai kemerosotan ekonomi. Mungkin berita itu betul tapi sebagai peniaga kita teruskan sahaja berniaga seperti biasa dan sentiasa berfikiran positif. InsyaAllah rezeki pasti akan terus mencurah-curah. Yang penting semangat dan usaha mesti kuat!  Itu sahaja dari saya.

====================================

Masih mencari-cari cara menjana pendapatan dengan USD secara part time tetapi hasil lumayan? Dapatkan E-buku saya (teknik clickbank)

Dapatkannya di www.teknikclickbank.com